Un început promițător pentru masteranzii anului I

Masteranzii din anul I au avut parte de călătorii (virtuale) pe întreg mapamondul alături de specialiști cu renume din cele mai mari instituții. Această experiență este una extrem de importantă pentru că un manager în domeniul sănătății publice trebuie să fie conștient că parteneriatele au un rol primordial, iar expertiza și suportul organizațiilor internaționale trebuie valorificat la maximum.

 

La lecţiile de la Şcoala de Managment în Sănătate Publică, Banca Mondială a fost reprezentată de Boris Ciobanu, ofiţer comunicare şi Ilie Volovei, economist sănătate. Despre monitorizarea HIV/SIDA, proiectele UNAIDS şi particularităţile HIV în Republica Moldova ne-au relatat Svetlana Plămădeală şi Gabriela Ionaşcu. Reprezenta UNICEF la Geneva – Svetlana Stefăneţ, cum funcționază instituția la nivel global și regional, iar cu o analiză a situaţiei copiilor din țara noastră (trendul global şi local) a venit Angela Capcelea, UNICEF Moldova. 

 

În cadrul sesiunii despre Sănătatea Publică Globală am avut deosebita onoare să dialogăm cu Reprezentanta Rezidentă UNFPA în Republica Moldova, doamna Nigina Abaszada, care a ținut o prelegere la Școala de Management în Sănătate Publică despre rolul organizației și principalele rezultate atinse de proiectele susținute de UNFPA în țara noastră, cât și despre prioritățile pentru viitor. 

 

O altă rundă de prezentări care s-a bucurat de un mare interes în rândul masteranzilor ȘMSP i-a avut ca protagoniste pe: Elena Vovc de la Oficiul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății din Copenhaga, Danemarca, și Alexandrina Iovița, Geneva, Elveția, reprezentantă a Fondului Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei. Discuțiile au adus în prim plan programele regionale din domeniul sănătății publice implementate de OMS, precum și provocările pandemiei Covid-19. Totodată, a fost subliniat rolul Fondului Global în sănătatea globală și colaborarea cu R. Moldova, inclusiv în contextul drepturilor omului, aspectelor de gender și comunități. 

 

Directorul de proiect StopTB Partnership, Viorel Soltan, i-a provocat pe masteranzi să discute despre tuberculoză din mai multe perspective: locale, naționale și globale, inclusiv în contextul actualei pandemii. Valeriu Sava, responsabil Programul sănătate, Biroul de Cooperare al Elveției, a prezentat Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), subliniind că aceasta adoptă o abordare sistemică a suportului pentru Republica Moldova în domeniul sănătății (intervenții la nivel individual, regional și național).

 

De la Geneva, Pavel Ursu, director Date, Analiză și Impact al Organizației Mondiale a Sănătății, le-a ținut un curs despre dezvoltarea durabilă, globalizarea și sănătatea publică. Tot din orașul elvețian, Liviu Vedrașco, șef de unitate, Exerciții de simulare și recenzii pe țară, Programul OMS pentru Urgențe Sanitare a vorbit despre evoluția arhitecturii globale a securității sanitare: de la SARS (2003), pandemia H1N1 (2009), Ebola (2014) până la prezenta pandemie COVID-19. 

 

Șirul de prelegeri a continuat la Universitatea George Washington, SUA, unde profesorul Ian Toma a realizat o prezentare privind provocările și oportunitățile pandemiei Covid-19 în Moldova (o viziune din afară).  

 

În data de 23 septembrie am avut onoarea de a fi vizitați de reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova – doamna Miljana Grbic, care le-a povestit masteranzilor despre funcțiile organizației, prioritățile OMS privind acoperirea universală cu servicii medicale, gestionarea urgențelor de sănătate publică, sănătatea și bunăstarea oamenilor, dar și despre pandemia COVID-19, colectarea de date, comunicare și domeniile prioritare de activitate în Republica Moldova.  

 

Activitățile s-au desfășurat în contextul modulului Noua sănătate publică ținut la Școala de Management în Sănătate Publică. 



Dezvoltarea de parteneriate educaționale

În data de 17 septembrie 2024, Școala de Management în Sănătate Publică a participat la seminarul internațional cu participare hibridă, intitulat “Building university partnerships through

Mai mult »

Admiterea 2024: rezultate finale

Rezultatele concursului de admitere sunt finale, după depunerea actelor în original. Cei 27 de masteranzi, selectați în urma concursului de admitere din acest an la

Mai mult »

Rezultatele intermediare ale concursului de admitere 2024

Rezultatele intermediare ale concursului de admitere 2024 la Școala de Management în Sănătate Publică pot fi accesate aici: Lista intermediară a candidaților admiși la studii 

Mai mult »