Creșterea performanței - prioritatea noastră!

Infodemia

Infodemia este definită de Organizația Mondială a Sănătății ca prea multe informații, inclusiv informații false sau înșelătoare în medii digitale și fizice în timpul unui focar de boală. Aceasta provoacă confuzie și comportamente de asumare de riscuri care pot dăuna sănătății; pot duce la neîncredere în autoritățile sanitare și subminează răspunsul de sănătate publică.

 

Cum ne afectează infodemia? 

Este important să înțelegem că informațiile prea multe, inclusiv false, ne pot afecta atât la nivel individual (având efecte asupra comportamentului uman), asupra familiei, a comunității, a sistemului de sănătate și a societății în ansamblu.    

 

Managementul infodemiei are drept scop asigurarea că oamenii au informațiile potrivite la momentul potrivit în formatul potrivit, astfel încât să fie informați și împuterniciți să adopte schimbări de comportament în timpul epidemiei pentru a-și proteja sănătatea lor, sănătatea celor dragi și a comunităților.

 

Cum contribuie ȘMSP la gestionarea infodemiei? 

Din 2021, în parteneriat cu UNICEF, realizăm activități de ascultare socială (Social Listening) pe subiecte actuale: Covid-19, criza refugiaților, imunizare. Prin transmiterea acestor rezultate părților interesate, și în special autorităților în sănătate, contribuim la dezvoltarea unor mesaje țintite pe necesitățile și preocupările populației. 

 

În 2023 am instituit Echipa de Gestionare a Dezinformării, care periodic discută aceste rapoarte și vine cu un suport autorităților, pentru a crește reziliența la dezinformare. 

 

În martie 2024 am dezvoltat cursul Managementul infodemiei, destinat managerilor și profesioniștilor din sănătate, și care va fi inclus în oferta de Educație Medicală Continuă pentru anul 2025. 

 

Ce putem face? 

Pandemia Covid-19 a adus în prim-plan noțiunea de infodemie, dar aceasta e aici ca să rămână și chiar după încheierea oficială a pandemiei (ca urmare a diminuării numărului de cazuri înregistrate la nivel mondial), iar efectele infodemiei vom continua să le resimțim, mai ales în caz de urgențe, epidemii sau în cazul programelor de imunizare. 

 

Pentru a ne proteja de acest fenomen, este important să acordăm o atenție sporită verificării informației, să nu distribuim sau să promovăm falsuri, mai ales pentru că domeniul sănătății trebuie să servească drept etalon pentru ceilalți. 

 

Vă îndemnăm să accesați platforma StopFals, unde puteți găsi informații verificate sau puteți raporta acolo știrile sau informațiile care vă trezesc dubii.  

Suport de curs: Managementul infodemiei

În curs de apariție