O nouă dimensiune a tradiționalelor dialoguri transatlantice în domeniul sănătății publice dintre Școala de Management în Sănătate Publică, Republica Moldova și partenerii din SUA. De această dată au fost abordate similitudinile și diferențele în problemă îmbătrânirii populației din ambele state.
Moldova este cel mai puțin pregătită pentru îmbătrânire, comparativ cu alte țări din Europa și Asia Centrală care se confruntă cu îmbătrânirea populației. În acest sens, ar fi necesară dezvoltarea unui set de politici interconectate privind: sistemul educațional, dezvoltarea competențelor persoanelor în vârstă pentru a le asigura competitivitatea pe piața muncii, adaptarea sistemului de sănătate pentru a satisface necesitățile acestora.
Situația din Republica Moldova a fost prezentată de Eduard Mihalaș, analist de date demografice la UNFPA, care a relatat că, pe lângă politici, este foarte importantă participarea comunitară – în special crearea legăturilor dintre generații.
Una dintre cele mai mari provocări legate de îmbătrânire este sănătatea mintală. Potrivit prof. Sarah B. Laditka de la Universitatea Carolinei de Nord din Charlotte, la nivel mondial, numărul persoanelor care suferă de demență este de 50 de milioane, iar în 2050 se estimează că acesta va atinge 135 de milioane. În anul 2021, în SUA costurile îngrijirilor persoanelor cu demență a constituit 355 de miliarde USD. Experta a subliniat că sănătatea cognitivă poate fi păstrată prin: activitate fizică, alimentație sănătoasă și implicare socială.
Tradițional, la evenimentul on-line din 18 iunie curent au participat cadrele didactice și masteranzii Școlii de Management în Sănătate Publică precum și specialiști interesați de domeniul sănătății publice din țară.