Social media în sănătate publică

Social media (SM) a devenit parte integrată a comunicării în sănătate publică, oferind oportunitatea de a implica audiențe largi în timp util, cu costuri mici. Pentru că este un subiect tot mai actual și de o importanță majoră – a fost pus în discuție la întrunirea moldo-americană din data de 23 aprilie.
 
Despre utilizarea SM de autoritățile din sănătate în Republica Moldova (Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, CNAM, ANSP) și căile optime de aplicare a acestei tehnici a vorbit Rodica Munteanu, ofițer de comunicare în cadrul Biroului de țară al OMS, masterand al Școlii de Management în Sănătate Publică.
 
Bernard Shaw Jr., dr., lector la Universitatea Charlotte din Carolina de Nord a vorbit despre cum poate fi analizat conținutul textelor din social media cu ajutorul tehnologiilor informaționale. Expertul a descris felul în care cuvintele sunt extrase și clasificate, astfel încât să se determine subtextul pozitiv sau negativ al unui mesaj, oferind și instrumente practice în acest sens.
 
La sesiunea întrebări-răspunsuri a fost detaliat subiectul resurselor umane necesare pentru a utiliza și gestiona aceste platforme on-line: reprezentanta noastră a declarat că sunt insuficiente și ar trebui sporită atenția pentru SM, pe când partea americană a menționat că ar fi necesară mai multă ambiție și timp. 
 
În ceea ce privește comentariile negative la postările care promovează mesaje de sănătate publică, acestea reprezintă un manifest al celor care simt că nu sunt ascultați, fapt pentru care se recomandă antrenarea utilizatorilor în discuții, adoptarea unei atitudini proactive, cunoașterea tendințelor și utilizarea datelor care ar putea avea impact.
 
Reamintim că întrunirile on-line dintre comunitatea ȘMSP și cea a universității din SUA se desfășoară în contextul unui parteneriat de împărtășire a bunelor practici în domeniul sănătății publice.
Continuitatea acestui schimb de experiență contribuie nu doar la lărgirea orizonturilor de cunoaștere a participanților, ci și la dezvoltarea programelor de studii din cele două țări.